Arkitektur/gå tur i Vejle - Fjordenhus, Bølgen, De fem søstre mv.

7100 Vejle

Oprettet af: Gitte E. Olsen , Sekretariatet

Vejle er en rigtig spændende by at gå rundt i, et godt handelsliv fx alene 8 skobutikker inden for et ganske kort stykke på gågaden, men ikke mindst med flere visionære nye bygninger.

Start fx fra Vejlecenter hotel. Drej til højre når I komme ud fra P-pladsen og følg vejen lige ud gå langs ”De fem søster”. Turen langs åen, kan evt. nydes på hjemturen.

”De fem søster” er de 5 runde tårne/ beboelses huse, der ligger på den højre side. Husene er ca. 40 m. høje/12 etager. Hvert tår indeholder 48 lejligheder. Selvom huset er rundt, er de ingen buede væge i lejlighederne, så man kan altså ikke side ”i hjørnet af en rund stue og læse i en bald løs bog ude binde”.

Fortsæt lige ud ned mod havnen ca. 15 minutters gåtur. alt efter hvad man stopper op og skal se på vejen. Et svinkeærinde ned af gågaden til skobutikkerne eller for at nyde Pondus Kjerrmans spændende fabelfigurer (der er i alt fald 3) de kultureller tilbud i ToRVehallerne eller noget helt andet kan ”forsinke turen en hel del.

Ved havne slås et slag til venstre, men det er let at se hvad vej man skal.

Bebyggelsen ”Bølgen” er sikker kendt af de fleste. Husene er bygget som 5 bølger er tegnet af arkitektfirmaet Henning Larsen Architects og bygget i perioden 2009 – 2018.

Men det nye spændende er ”Fjordenhus”, der rejser sig op fra vandet som et imponerende ”katedral”.

Bygningen huser Kirk Kapitals kontorer, men der er adgang for alle til den underste etage (kl. 7-24) i sommeren 2018 er der guidede ture v/ VejleMuseerne 2 gange dagligt, men husk at bestille plads i forvejen, eller er der ”udsolgt”.

Der er indgang fra Havneøen via en lille bro (den kunne nu godt havde været mere spændende).

Bygningen byder på mange spændende synsindtryk, der ændre sig med lys forholdene. Et imponerende bygningsværk, hvor der er tænkt må detaljen. Tillykke til Vejle med den nye perle.

Fjordhusenhus er kunstneren Olafur Elisssons første bygningsværk og blev indviet 9. juni 2018.

For at få et flot kig,-der sikkert blive kønnere når alle bygningerne står færdige- er det værd at våge sig helt ud for enden af molen. For de minder modige, - der har behov for en større slinger kant- er der også et godt overblik over området længere inde, men er er noget særligt ved at føle, at man står midt i vandet (dog uden at blive våd). I kraftig blæst kan det nok ikke anbefales.

ADRESSE:
Havneøen 1
7100 Vejle