Zeppelin-luftskibsbasen i Tønder

6270 Tønder

Oprettet af: Tom Knudsen , Musereden

Når man kommer kørende til Tønder fra nord lægger man pludselig mærke til en samling miltitærkøretøjer og tankspærringer inde til højre, når man kommer til udkanten byen.
Det er her, at Zeppelin-luftskibs museet ligger.
Det fortæller om den store tyske militær base, der lå her under den 1. verdenskrig i 1914-18.
I den nærliggende skov, der blev plantet efter basens nedlæggelse efter genforeningen af Nordslesvig med Danmark, kan man stadig se fundamenterne til de kæmpestore luftskibshaller.
At Tønder var hjemsted for et så stort militæranlæg under "Den Store Krig" som de gamle altid sagde om første verdenskrig, det kommer bag på mange og er et besøg værd.
Og nu er der håb om at den gamle hangar for jagerflyene, der skulle beskytte basen, vil blive renoveret og indgå som et ny del af museet.


Se mere om museet og den overraskende historie den fortæller på:
http://www.zeppelin-museum.dk

Læs mere om flyhangaren her:
Den nu sikrede flyhangar er en del af Zeppelinbasen, dvs. en stor luftskibsbase, som den tyske krigsmarine anlagde i Soldaterskoven ved Tønder under 1. Verdenskrig, da Sønderjylland var under tysk herredømme.Basen omfattede bl.a. tre kæmpe haller til luftskibe og en hangar til jagerfly. Af de tre haller er kun fundamenterne bevarede. Flyhangaren er intakt, men i så dårlig stand, at der har været overvejelser om at rive den ned. Lokalt arbejdes der på at sikre hangaren og udvikle den til et unikt formidlingssted om en vigtig del af den dansk-tyske historie.

Anlægget er enestående, fordi alle tyske militære anlæg jf. Versailles Fredstraktatens bestemmelser blev fjernet efter Tysklands nederlag i krigen.

Som følge af Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 undgik basen i Tønder imidlertid delvist denne skæbne og overgik til den danske stat.

ADRESSE:
Gasværksvej 1
6270 Tønder